Τις απόψεις των πολιτών που ζουν στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για το κατά όσο είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή πενία μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξετάζουν ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Sustainability, υπό τον τίτλο “Addressing Energy Poverty through Transitioning to a Carbon-Free Environment”.
Η επιστημονική ομάδα του ΔΠΘ που διεξήγαγε την έρευνα αποτελείται από τους Σ.-Δ. Παπαδοπούλου, Ν. Καλαϊτζόγλου, Μ. Ψαρρά, Σ. Λευκελη και Γ. Τσαντόπουλο, από το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
Για τη συλλογή των δεδομένων, η ομάδα του ΔΠΘ χρησιμοποίησε δομημένα ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε τυχαία δειγματοληψία για την επιλογή του δείγματος και συνολικά 420 πολίτες συμμετείχαν στην έρευνα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες υποστήριξαν την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υιοθετώντας την άποψη ότι αποτελούν λύση που προσφέρει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία του δείγματος εξέφρασε αυξημένο ενδιαφέρον για μελλοντικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία κατά τη γνώμη τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας τόσο της χώρας, όσο και των νοικοκυριών.
Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.
Πηγή: https://energypress.gr