Οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη διεύρυνσης του πελατολογίου τους, ωστόσο οι όροι υπό τους οποίους καλούνται να λειτουργήσουν στην αγορά έχουν γίνει ιδιαίτερα δυσμενείς.
Τα αυξημένα επίπεδα της Οριακής Τιμής Συστήματος, οι πολύ ακριβές τιμές με τις οποίες προμηθεύτηκαν το «φθηνό» ρεύμα κατά τις τελευταίες δημοπρασίες τύπου NOME, αλλά και η δυσκολία στο να εισάγουν ρεύμα σε χαμηλές τιμές από το εξωτερικό, έχουν στενέψει δραματικά τα περιθώρια κέρδους.
Επιπλέον οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν με ρευστότητα την επέκταση του πελατολογίου τους, ενώ χρειάζονται πάντα κεφάλαια για να πληρώνουν πολύ νωρίτερα από ότι εισπράττουν από τους πελάτες τους, ενέργεια και χρεώσεις των διαχειριστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, προκειμένου να αποφύγουν να οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία, πολλοί (αν όχι οι περισσότεροι) προμηθευτές έχουν ξεκινήσει ήδη να ενεργοποιούν τη ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) που περιλαμβανόταν ανέκαθεν στα τιμολόγιά τους, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή.
Τα περισσότερα τιμολόγια εναλλακτικών προμηθευτών περιλαμβάνουν ρήτρα ΟΤΣ. Έχουν δηλαδή ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών της ΟΤΣ για το οποίο ισχύουν οι τιμοκατάλογοι. Όταν η χονδρεμπορική τιμή του συστήματος ξεπεράσει αυτό το εύρος τιμών, τότε ο προμηθευτής έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόζει προς τα πάνω, αναλογικά, τις χρεώσεις του.
Στα περισσότερα τιμολόγια των εταιρειών, η «ουδέτερη ζώνη» της ΟΤΣ, δηλαδή το εύρος τιμών για το οποίο ισχύουν οι βασικοί τιμοκατάλογοι , φτάνει στα 55 με 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Το τελευταίο διάστημα η Οριακή Τιμή βρίσκεται σταθερά πάνω από 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Παρόλα αυτά οι προμηθευτές, υπό το φόβο δυσαρέσκειας των πελατών τους, (οι οποίοι δεν είναι βέβαιον ότι έχουν πάντα πλήρη συναίσθηση της ύπαρξης και του τρόπου λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανισμού) απέφευγαν να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα. Τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα στένεψαν περισσότερο και οι προμηθευτές, ο ένας μετά τον άλλο, αποφασίζουν να εφαρμόσουν το μηχανισμό, αν και πάλι, σύμφωνα με όσα πληροφορείται το energypress, εν μέρει, ώστε να μην υπάρχουν απότομες αυξήσεις.
Η κίνηση αυτή μειώνει ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στα τιμολόγια των ιδιωτών και της ΔΕΗ. Παρά την ασφυκτική πίεση στο ταμείο αλλά και στα οικονομικά της αποτελέσματα, η δεσπόζουσα επιχείρηση συνεχίζει να διατηρεί σταθερά τα τιμολόγιά της, αλλά και την έκπτωση 15% στους καλοπληρωτές.
Όσο, δε, το κλίμα γίνεται όλο και περισσότερο προεκλογικό, τόσο η κυβέρνηση θα εμποδίζει τη ΔΕΗ να ασκήσει ορθολογική εμπορική πολιτική που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Ακόμα και η υιοθέτηση ρήτρας CO2 που είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου, από ένα σημείο και μετά «χάθηκε από τον ορίζοντα».
Για να φανεί πόσο άμεσα επηρεάζεται η αγορά από τις κινήσεις της ΔΕΗ, αρκεί να αναφερθεί ότι στη Μέση Τάση, όπου η ΔΕΗ έχει στα τιμολόγιά της ρήτρα CO2 και την έχει εφαρμόσει, οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι πλέον πολύ ανταγωνιστικότεροι της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρχει τάση φυγής πελατών από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προμηθευτές.
Η απόφαση των εναλλακτικών παρόχων να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα ΟΤΣ στα τιμολόγιά τους, αποτελεί πάντως και μια σαφή κίνηση «διαφύλαξης των νώτων» έναντι των δυσμενών προβλέψεων που υπάρχουν για την επόμενη χρονιά.
Το ρεπορτάζ του energypress καταγράφει μεγάλη ανησυχία, καθώς οι προμηθευτές θεωρούν ότι το 2019 θα είναι ίσως η δυσκολότερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Γιατί ναι μεν θα καταργηθεί η «Χρέωση Προμηθευτή» που ήταν μια σοβαρή επιβάρυνση, ωστόσο όλα τα δομικά στοιχεία της αγοράς είναι δυσμενή.
Οι εκτιμήσεις για τι τιμές στις δημοπρασίες NOME δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, οι τιμές των ρύπων CO2 θεωρείται βέβαιον ότι θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και οι τιμές των καυσίμων, ειδικά μετά την πρόσφατη συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας για περιορισμό της παραγωγής, εκτιμάται ότι θα ανέβουν.
Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι προμηθευτές δεν φαίνεται να έχουν κλείσει ετήσια συμβόλαια εισαγωγής ρεύματος καθώς οι τιμές είναι ψηλά και το ρίσκο μεγάλο.
Ας αναφερθεί, τέλος, ότι η πίεση που δέχονται οι εταιρείες προμήθειας έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα κινητικό περιβάλλον. Η οδός των συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών θεωρείται μονόδρομος και εκτιμάται ότι εντός του έτους θα εκδηλωθούν κινήσεις. Γεγονός είναι πάντως ότι «όλοι μιλάνε με όλους» και αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε θεαματικά επιχειρηματικά deals, πέραν των αναμενόμενων.
Πηγή: https://energypress.gr