fbpx

Τα Ελληνικά Πετρέλαια επενδύουν 250 εκατ. ευρώ σε αιολικά, φ/β και βιομάζα

Τα Ελληνικά Πετρέλαια επενδύουν 250 εκατ. ευρώ σε αιολικά, φ/β και βιομάζα

Ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 έως 250 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία θέτει σε εφαρμογή ο όμιλος των ΕΛΠΕ όπως αποκάλυψε χθες ο γενικός διευθυντής στρατηγικής του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 στους αναλυτές.

Σήμερα ο όμιλος έχει χαρτοφυλάκιο 400MW  σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με εγκατεστημένα 26MW. Στόχος των ΕΛΠΕ είναι την προσεχή 5ετία να φτάσει τα 300 μεγαβάτ με επενδύσεις 200 έως 250 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν ακόμη και την εξαγορά project κυρίως αιολικών.

Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα, ο όμιλος θα εστιάσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών ενώ η έκπληξη αφορά στον τομέα της βιομάζας όπου επίσης αναφέρθηκε ρητά ότι ο όμιλος θα προχωρήσει την ανάπτυξη νέων έργων και την είσοδό του στον κλάδο.

Η επένδυση στον κλάδο των ΑΠΕ εντάσσεται στις στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου, που περιλαμβάνουν επίσης σημαντικές αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου, τη διύλιση και τις άλλες δραστηριότητες.

Ειδικότερα το στρατηγικό πλάνο όπως παρουσιάστηκε χθες στους αναλυτές προβλέπει για το διάστημα μετά το 2020 λειτουργική κερδοφορία EBITDA από τα 700 εκατ. ευρώ σε άνω του 1 δις ευρώ, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από τις ακόλουθες δράσεις:

  • Στην αγορά του φυσικού αερίου, ο όμιλος παρακολουθεί στενά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και όπως αναφέρθηκε οι συναλλαγές που έγιναν ή επίκεινται δίνουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν τα ΕΛΠΕ τη στρατηγική και τον τρόπο δραστηριοποίησης στην αγορά.
  • Στον κλάδο της διύλισης ο όμιλος θα επενδύσει για την αλλαγή της παραγωγής στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου ώστε να μπορεί να παράξει τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, εντός του 2019. Το όφελος έναντι των τωρινών καυσίμων υπολογίζεται σε 10 έως 12 % (περιθώριο κέρδους)
  • Στη διύλιση σχεδιάζονται νέες βελτιώσεις ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας με μετατροπή μονάδων για την αποφυγή συμφορήσεων στην παραγωγή
  • Σχεδιάζονται δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των εκπομπών διοξειδίου,
  • Θα προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των δραστηριοτήτων
  • Θα γίνει επανέναρξη του προγράμματος Best για τις προμήθειες

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του μερίσματος, όπως τονίστηκε το μέρισμα του 2018 προέρχεται από τη λειτουργική κερδοφορία 0,5 ευρώ ανά μετοχή και περιλαμβάνει επίσης 0,25 ευρώ ανά μετοχή διανομή από την πώληση του ΔΕΣΦΑ φτάνοντας στα 0,75 ευρώ. Τα 50 σεντς αποτελούν σύμφωνα με τη διοίκηση ένα εύλογο επίπεδο μερίσματος που θα πρέπει να περιμένει η αγορά και τα επόμενα χρόνια, ανάλογα βεβαίως και με τη διακύμανση των επιδόσεων του ομίλου.

Να σημειωθεί τέλος ότι η διοίκηση άφησε έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης κάνοντας λόγο για διαδικασία που έχει κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το νέο μέτοχο, οφείλουμε να συνεχίσουμε τη στρατηγική που θεωρούμε ως καλύτερη για τον όμιλο και η οποια έχει αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένη τα τελευταία χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης.

Πηγή: https://energypress.gr

Η εταιρεία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 από το Μαυρίδη Γρηγόρη, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος

Η εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών εθνικών στόχων  εφαρμόζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Οι εγκαταστάσεις μας ξεπέρασαν κάθε άλλη εγκατάσταση πανελλαδικά* καθώς παρήγαγαν το 2017 έως και 16.500kWh ανά 10kW, δηλαδή 15% περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εστίας 2, Κοζάνη - M. Ψελλού 11, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή 6Α, Αλεξανδρούπολη Τηλέφωνο: +302312315301, +302461461301, +302551151301