fbpx

Σήμερα παρουσιάζεται ο νεός κλιματικός νόμος της Κομισιόν

Σήμερα παρουσιάζεται ο νεός κλιματικός νόμος της Κομισιόν

Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει το νέο «κλιματικό νόμο» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου θα καθοριστούν στόχοι και κατευθύνσεις με επίδικο το «μονοπάτι» προς μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι 2050, ενώ, δεν λείπουν οι πρώτες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, ο «κλιματικός νόμος» (γνωστός ως climate law) θα αποτελέσει την συνέχεια του European Green Deal που πρόσφατα υιοθετήθηκε και θα αφορά την δραστική περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Σύμφωνα με το κείμενο που έχει διαρρεύσει και στοιχεία του οποίου μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Euractiv, ο νέος κανονισμός θα επιτρέπει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ να προτείνουν νέους ενδιάμεσους δεσμευτικούς στόχους στα κράτη μέλη πεντάχρονης διάρκειας, ξεκινώντας από το 2030 και επομένως τα επόμενα χρονικά ορόσημα είναι 2035, 2040 και 2045.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αν και χαιρετίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία της Κομισιόν, όπως πρόκειται να εξειδικευτεί μέσα από τον νέο κανονισμό, ωστόσο σημειώνουν ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος, δεδομένου ότι το 2035 είναι πολύ αργά, όταν και (με βάση την πρόταση) θα υπάρξει η ευκαιρία αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού των στόχων για τα κράτη μέλη.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο θα συνεχίσει να είναι ο στόχος για το 2030… Τι κάνουμε εμείς από τώρα μέχρι το 2050 θα καθορίσει αν θα πετύχουμε ή όχι τον στόχο του 1.5 βαθμού Κελσίου», υπογραμμίζει ο σύμβουλος κλιματικής πολιτικής της Greenpeace  Sebastian Mang.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αυστηροποιήσει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030 ήδη από φέτος, αναθεωρώντας τον στόχο για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα στο 50 με 55% με βάση τα επίπεδα του 1990, από το τρέχον 40%.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που βρέθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, η Κομισιόν πρέπει να αξιολογήσει τους στόχους της Ένωσης υπό το φόντο των νέων δεδομένων και να εξετάσει την επιλογή αναθεώρησης των στόχων σύμφωνα με τα παραπάνω. Επίσης προβλέπεται μια συνολική  επανεξέταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Πολωνία, εμφανίζονται θετικά διακείμενα στο στόχο μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050. Ωστόσο, ορισμένες χώρες υποστηρίζουν ότι ένας αυστηρότερος στόχος για το 2030 είναι μη ρεαλιστικός, δεδομένης της τεχνολογικής και οικονομικής αναβάθμισης που απαιτείται για την επίτευξη των υψηλότερων περικοπών κατά την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, στόχος της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στο προτεινόμενο κείμενο, δεν είναι μονάχα η επίτευξη της ουδετερότητας σε εκπομπές αερίων μέχρι το 2050, αλλά και το στοιχείο των καθαρών «απορροφήσεων» τέτοιων αερίων την περίοδο μετά το 2050. Δεδομένου ότι τα αέρια του θερμοκηπίου παραμένουν στην ατμόσφαιρα για χρόνια, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να περιορίσει τον αντίκτυπο που αυτά θα έχουν και αφορούν σε διαδικασία παραγωγής πριν το 2050.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σε επιστολή που έστειλαν σήμερα στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φράνς Τίμερμανς, 12 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία) προτρέπουν την Επιτροπή να προτείνει νέο στόχο για το 2030 μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, επισημαίνοντας ότι η διάσκεψη ΕΕ-Κίνας τον Σεπτέμβριο και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα τον Νοέμβριο αποτελούν κρίσιμα ορόσημα.

Πηγή: https://energypress.gr

Η εταιρεία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 από το Μαυρίδη Γρηγόρη, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος

Η εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών εθνικών στόχων  εφαρμόζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Οι εγκαταστάσεις μας ξεπέρασαν κάθε άλλη εγκατάσταση πανελλαδικά* καθώς παρήγαγαν το 2017 έως και 16.500kWh ανά 10kW, δηλαδή 15% περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εστίας 2, Κοζάνη - M. Ψελλού 11, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή 6Α, Αλεξανδρούπολη Τηλέφωνο: +302312315301, +302461461301, +302551151301