fbpx

Οι βραχονησίδες μπορούν να γίνουν ενεργειακοί κόμβοι με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

Οι βραχονησίδες μπορούν να γίνουν ενεργειακοί κόμβοι με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

Στις βραχονησίδες μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρά αιολικά πάρκα, αλλά και να γίνει αξιοποίηση της ενέργειας των κυμάτων, ανέφερε ο κ. Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, μιλώντας στην εκδήλωση Bravo Sustainability Awards με θέμα «Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης».

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τόνισε ο κ. Κρεμλής. Χαρακτήρισε το εν λόγω σχέδιο ως ένα από τα πιο φιλόδοξα στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει πιο υψηλούς στόχους (για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) σε σχέση με εκείνους που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες. Σημείωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το αποτέλεσμα της πρόσφατης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Βαρκελώνη, ήταν απογοητευτικό.

Το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, θα τεθεί την Πέμπτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) στη μεταλιγνιτική εποχή, ο υφυπουργός είπε ότι το σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από το λιγνίτη. Την επόμενη εβδομάδα θα συσταθεί η διυπουργική επιτροπή που θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ο υφυπουργός συνέστησε εξάλλου στις ενεργειακές εταιρείες της χώρας και τη ΔΕΗ να γίνουν εξωστρεφείς και να συμμετάσχουν στην ενεργειακή αναδιάρθρωση των Βαλκανίων, καθώς, όπως είπε, το 90% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα Βαλκάνια είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.

Ακόμη, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι με την στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που γίνεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους μειώνεται παράλληλα και η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, καθώς ο ενεργειακός εφοδιασμός θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον ήλιο και τον άνεμο.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Γιάννης Πανιάρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πιο εκτεθειμένη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Τόσο αναφορικά με τις επιπτώσεις στο κλίμα (όπως είπε προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστούν οι μέρες καύσωνα, θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις και θα επηρεαστεί ο τουρισμός, καθώς θα αλλάξουν οι περίοδοι αλλά και οι περιοχές), όσο και σε σχέση με τον λεγόμενο κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Δηλαδή την προοπτική να μετακομίσουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε γειτονικές τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν πολιτικές αντιμετώπισης και κλιματικής αλλαγής. Για αυτό, ζήτησε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συνολικά.

Πηγή: https://energypress.gr

Η εταιρεία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 από το Μαυρίδη Γρηγόρη, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος

Η εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών εθνικών στόχων  εφαρμόζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Οι εγκαταστάσεις μας ξεπέρασαν κάθε άλλη εγκατάσταση πανελλαδικά* καθώς παρήγαγαν το 2017 έως και 16.500kWh ανά 10kW, δηλαδή 15% περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εστίας 2, Κοζάνη - M. Ψελλού 11, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή 6Α, Αλεξανδρούπολη Τηλέφωνο: +302312315301, +302461461301, +302551151301