Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει κατατεθεί στη βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΕΝΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο θα έχει ως στόχο την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, προχωρώντας σε οριζόντιες απλουστεύσεις όχι μόνο σε θέματα αδειοδότησης αλλά και σε θέματα χρήσεων γης που επηρεάζουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.
“Είμαστε ανοιχτοί στον ιδιωτικό τομέα και σε όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ, έχουμε στόχο το διπλασιασμό του μεριδίου των ΑΠΕ μέχρι το 2030 και θέλουμε τον κάθε επενδυτή που σκέπτεται ως επενδυτικό προορισμό την Ελλάδα, να το κάνει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Προκειμένου μάλιστα να διευκολυνθεί η κατάρτιση του νομοσχεδίου και να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα αλλά και αιτήματα που έχει θέσει επί τάπητος η αγορά των ΑΠΕ, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που θα μελετήσει και θα σχηματοποιήσει τα μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας και απλοποίησης των αδειοδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος χρόνος για την αδειοδότηση και υλοποίηση μιας επένδυσης ΑΠΕ ανέρχεται στα 7 χρόνια και ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο είναι να πέσει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι τα δύο χρόνια αδειοδοτικής διαδικασίας.
Στο θέμα της αδειοδοτικής παράνοιας για τις ΑΠΕ, αναφέρθηκε χθες η ΕΛΕΤΑΕΝ, χαιρετίζοντας τη σύσταση της ομάδας εργασίας από το ΥΠΕΝ αλλά και την ολοκλήρωση της παραλαβής των θέσεων των φορέων για το κείμενο αρχών που είχε θέσει σε διαβούλευση η ΡΑΕ.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να έχει επιτυχία η προσπάθεια για διευκόλυνση των επενδύσεων, απαιτείται αφενός η ύπαρξη πολιτικής βούλησης στο μέγιστο βαθμό και αφετέρου η αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας της αγοράς ΑΠΕ και η συνεργασία της με την πολιτεία.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ επιπρόσθετα εξέφρασε την αντίθεσή της με προτάσεις της ΡΑΕ όπως την αυτοδίκαιη παύση της άδειας μετά από κάποιο χρόνο, που αγνοεί τις αντικειμενικές καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις. Η Ένωση τέλος τάσσεται υπέρ της πρότασης η άδεια παραγωγής να αποτελεί μια άδεια σκοπιμότητας που θα χορηγείται με βάση πλήρως τυποποιημένα δικαιολογητικά.
Πηγή: https://energypress.gr