Τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, ιδίως στα αιολικά, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων και εμποδίων διαφόρων ειδών που μεταφράζονται σε σημαντικό ρίσκο για τους επενδυτές, όπως υποστήριξαν χθες εκπρόσωποι γνωστών επιχειρήσεων του κλάδου σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε συνέδριο της ΗΑΕΕ.
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής υπάρχει μια σειρά αιολικών αυτής της κατηγορίας που εξασφάλισαν μεγάλες ταρίφες παλαιότερα και κινούνται προς υλοποίηση, αλλά κοινός τόπος ήταν ότι χρειάζεται στήριξη για να υπάρξουν περισσότερα στο εξής.
Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός υψηλόβαθμου στελέχους που τόνισε ότι η εταιρεία του δεν προγραμματίζει πλέον αιολικά άνω των 100 μεγαβάτ, αλλά στρέφεται αναγκαστικά σε ομάδες των 10-20 μεγαβάτ προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο της εξεύρεσης εκτάσεων.
Διευθυντής άλλης εταιρείας ανέφερε ότι αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ 3,6 γιγαβάτ, εκ των οποίων αρκετά μεγάλα μέσω της διαδικασίας του fast track, αλλά αυτό συνεπάγεται αυξημένο κόστος, όπως και μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αδειοδοτική διαδικασία.
Μεγάλο “αγκάθι” αποτελεί σύμφωνα με τους επενδυτές η εξασφάλιση γης για να φιλοξενήσει τα έργα αυτού του μεγέθους, αν και τα πράγματα είναι καλύτερα στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, η ανάγκη συνεννόησης με τοπικές αρχές στα πλαίσια εξασφάλισης των κατάλληλων αδειών είναι προβληματική αφού υπάρχει έλλειμμα κατανόησης. Ένα ακόμη στοιχείο που απασχολεί τις εταιρείες είναι το καθεστώς που πριμοδοτεί τους μικρομεσαίους επενδυτές και ιδίως τις ενεργειακές κοινότητες με αποτέλεσμα άνισες συνθήκες στην αγορά.
Πέραν αυτών, ένα διαχρονικό ζήτημα που επηρεάζει τις επενδύσεις είναι το έλλειμμα κοινωνικής αποδοχής που, όπως τόνισαν, γίνεται χειρότερο χρόνο με το χρόνο.
“Δεν πολεμάμε ο ένας τον άλλο, αλλά άλλες χώρες που μπορεί να καταλήξει ο επενδυτής. Π.χ. στις δημόσιες εκτάσεις δεν υπάρχουν επαρκή ψηφοποιημένα δεδομένα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το έργο ωριμάζει σε 2-3 χρόνια ενώ σε άλλες χώρες σε 6-9 μήνες”, ανέφερε σχετικά ένας εκ των ομιλητών.
Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με την αξιολόγηση των χιλιάδων αιτήσεων για περιβαλλοντικούς όρους που έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες και το σχετικό συνωστισμό στις αρμόδιες αρχές.
Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε αυξημένο ρίσκο για τις εταιρείες του χώρου που τονίζουν ότι καλούνται να χρηματοδοτήσουν έργα δίχως να έχουν ένα σαφή ορίζοντα μπροστά τους.
Πηγή: https://energypress.gr