fbpx

Καινοτομία σε ΑΠΕ και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας

Καινοτομία σε ΑΠΕ και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας

«Σήμερα εδώ δεν είναι μαζί μας η Ελλάδα της μοιρολατρίας, είναι μαζί μας η Ελλάδα της καινοτομίας. Και την Ελλάδα της καινοτομίας χρειαζόμαστε για μια καινούργια, αισιόδοξη αρχή, η οποία θα στηρίζεται σε νέους ανθρώπους με δημιουργικό και καινοτόμο πνεύμα», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης χαιρετίζοντας την ενημερωτική ημερίδα (Open Day Go 4.0 Green)  που διοργάνωσε το ΥΠΕΝ, στην οποία υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πρώτου μαραθώνιου καινοτομίας  Go 4.0 Green Crowdhackathon του Υπουργείου που θα λάβει χώρα στις 14-15 Δεκεμβρίου. Στόχος του είναι να αναδειχθούν εφαρμογές πράσινης καινοτομίας  που συμβάλλουν αφενός στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων , αφετέρου στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ που καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές.  Όπως τόνισε και ο υπουργός ΠΕΝ, «Θέλουμε το υπουργείο να γίνει κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας  και το Go 4.0 Green Crowdhackathon αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Κατά τη σημερινή εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι και συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη διαδικασία του «μαραθωνίου». Στις 14-15 Δεκεμβρίου θα συγκεντρωθούν για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να  διεκδικήσουν χρηματικά βραβεία και άλλα έπαθλα για εφαρμογές «πράσινης» καινοτομίας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του διημέρου θα συμμετέχουν ενεργά (ως μέντορες) στελέχη του Υπουργείου, μέλη της ερευνητικής ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεις προκειμένου να υποστηρίξουν τις ομάδες στην υλοποίηση της ιδέας τους. Για όλους τους συμμετέχοντες, εξάλλου, θα υπάρχουν δυνατότητες δικτύωσης και μετέπειτα συνεργασιών με το Υπουργείο και τους συνεργαζόμενους φορείς.

«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε δημιουργικούς νέους να αναπτύξουν χρήσιμες εφαρμογές για το περιβάλλον και την ενέργεια. Από εξοικονόμηση ενέργειας μέσω «έξυπνων» δικτύων, μέχρι την προστασία των θαλασσών», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που όχι απλά μίλησε, αλλά δεσμεύτηκε για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028, ενώ αυξάνουμε τους στόχους για διείσδυση ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για καινοτομία σε πολλούς τομείς: Στη βελτιστοποίηση της χρήσης ΑΠΕ, στα αποκεντρωμένα ηλεκτρικά δίκτυα, στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα, χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις για να πετύχουμε μια σειρά από στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος: Την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Την αξιόπιστη καταγραφή της ποιότητας του αέρα και των υδάτων. Την προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας. Σε όλους αυτούς τους τομείς θέλουμε το Υπουργείο να δημιουργήσει συμμαχίες με την ερευνητική κοινότητα. Και γι’ αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη βάση στη διάθεση ανοιχτών δημόσιων δεδομένων από τις υπηρεσίες μας και τους φορείς που εποπτεύουμε. Θέλουμε ο πλούτος δεδομένων και γνώσης που διαθέτουμε να μην μένει κλειδωμένος στα αρχεία του Υπουργείου, αλλά να ανοίξει στην κοινωνία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα καινοτομίας στο οποίο θα είναι ενεργός παίκτης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ερευνητικά ινστιτούτα και οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι δημιουργικοί άνθρωποι».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν στη συνέχεια ο δρ. Βασίλειος Κυλίκογλου, Αντιπρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας  Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου «Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Βέρα Αλεξανδροπούλου, εκπρόσωπος του ΕΙΤ-Climate KIC και του Thalassa Foundation και ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός, συνιδρυτής του φορέα ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters) Corallia.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον Διευθυντή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΝ, κ. Παναγιώτη Κατσαρίδη, τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Σπύρο Οικονόμου, τον κ. Κωνσταντίνο Αγαθάκη, Γενικό Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών του ΔΕΔΔΗΕ, τον κ. Σπύρο Κιαρτζή, Διευθυντή Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΕΛΠΕ και τον κ. Κωνσταντίνο Σταματάκη, Διευθυντή του Κέντρου Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ για το πώς μπορούν να προωθηθούν τα ανοικτά δημόσια δεδομένα (open data) που θα έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι συμμετέχοντες του  Go 4.0 Green Crowdhackathon.

Πηγή: https://energypress.gr

Η εταιρεία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 από το Μαυρίδη Γρηγόρη, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος

Η εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών εθνικών στόχων  εφαρμόζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Οι εγκαταστάσεις μας ξεπέρασαν κάθε άλλη εγκατάσταση πανελλαδικά* καθώς παρήγαγαν το 2017 έως και 16.500kWh ανά 10kW, δηλαδή 15% περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εστίας 2, Κοζάνη - M. Ψελλού 11, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή 6Α, Αλεξανδρούπολη Τηλέφωνο: +302312315301, +302461461301, +302551151301