Σε «δυσθεώρητα» ύψη αναμένεται να φτάσουν οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) των 10 κορυφαίων κατασκευαστών ανεμογεννητριών με τις εκτιμήσεις να μιλούν για πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023, όπως αποτυπώνεται σε σχετική έκθεση της Wood Mackenzie Power & Renewables.
Ειδικότερα, στην πρόσφατη έκθεσή της «Next-Generation Wind Turbine Models», η εταιρεία αναλύσεων βρήκε πως οι δαπάνες R&D έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 1.6 δις ευρώ το 2018 και προβλέποντας πως θα αυξηθούν στα 2.3 δις ευρώ μέχρι το 2023.
Μάλιστα, σημειώνεται πως περισσότερα από 90 νέα μοντέλα χερσαίων και υπεράκτιων ανεμογεννητριών θα έρθουν στην αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία από την εν λόγω ομάδα κατασκευαστών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο βασικός αναλυτής της Wood Mackenzie Shashi Barla, υπογραμμίζει πως οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών «έχουν επιταχύνει τις επενδύσεις R&D για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μοντέλων», με στόχο να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στα περιθώρια πωλήσεων και την ανάγκη της αγοράς να μειώσει περαιτέρω το σταθμισμένο κόστος της αιολικής ενέργειας.
Πρόσθεσε δε, πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από επενδύσεις στην αιολική τεχνολογία, ωθώντας κάτω από τα 15 -20 ευρώ/MWh το σταθμισμένο κόστος ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα δύναται να περιοριστεί η έκθεση του κατασκευαστή στις εκάστοτε διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, εκτιμάται πως το μέγεθος ισχύος των ανεμογεννητριών αναμένεται να φτάσει τα 20 MW μέχρι το 2030, όταν σήμερα η καλύτερη επίδοση ανεμογεννήτριας με όρους ισχύος είναι τα 12-13MW.
Γενικότερη τάση στην αγορά αιολικής ενέργειας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το αμιγώς κατασκευαστικό κομμάτι είναι η επιδίωξη βελτιστοποίησης του εξοπλισμού και υιοθέτησης νέων μεθόδων και τεχνικών που αναβαθμίζουν σημαντικά την τελική απόδοση της ανεμογεννήτριας. Τέτοιες παρεμβάσεις-καινοτομίες αφορούν το σύνολο αυτού που λέμε ανεμογεννήτρια, όπως αναφέρει σχετικά η έκθεση της Wood Mackenzie.
Πηγή: https://energypress.gr