Η μάχη της Κίνας για τη μείωση της χρόνιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα αυξήσει την παραγωγή της σε ηλιακή ενέργεια έως και 13%. Αυτό αποκαλύπτει μελέτη ερευνητών του κλίματος, που δημοσιεύτηκε στο Nature Energy.
Τα φωτοβολταϊκά δυναμικά της Κίνας μειώθηκαν έως 15% μεταξύ 1960 και 2015. Αποτέλεσμα ήταν η ρύπανση.
Η μείωση της ρύπανσης, θα αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Η επιστροφή στα επίπεδα ακτινοβολίας της δεκαετίας του 1960 θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από 12% σε 13%, ανέφεραν οι ερευνητές.
Έτσι η Κίνα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της για αύξηση της ηλιακής ενέργειας στο εθνικό δίκτυο. Παράλληλα θα της δώσει και δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων εσόδων.
Οι ερευνητές πήραν στοιχεία για την ηλιακή ακτινοβολία από 119 σταθμούς στην Κίνα μεταξύ 1960 και 2015. Συνδυάζοντάς τα με δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και άνθρακα εντόπισαν τα αιωρούμενα αερολύματα που είχαν μειώσει τη μέγιστη απόδοση από ηλιακούς συλλέκτες.
Διαπίστωσαν ότι η ρύπανση είχε μειώσει την πιθανή ηλιακή παραγωγή κατά 13% κατά την περίοδο.
Απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας
Το 2016, η Κίνα είχε 14TWh λιγότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ισοδύναμο της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τυνησίας.
Το 2030, η Κίνα αναμένεται να την τριπλασιάσει σε σχέση με το 2016. Και να αυξηθεί αυξηθεί στις 74TWh.
Η Κίνα προσπαθεί να μειώσει τα επίπεδα ρύπανσης, μειώνοντας την κατανάλωση άνθρακα, βελτιώνοντας τα πρότυπα καυσίμων και ενθαρρύνοντας καθαρότερες μορφές βιομηχανίας και ενέργειας.
Τα επικίνδυνα αερομεταφερόμενα σωματίδια γνωστά ως PM2,5 μειώθηκαν κατά 42% σε 74 μεγάλες πόλεις από το 2013 έως το 2018.
«Η Κίνα είναι μακριά από την απόλυτη καθαρότητα και μακριά από την κατάσταση στη δεκαετία του 1960»
Η Κίνα έχει μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη χώρα, στα 170 gigawatts στο τέλος του 2018.
Αλλά έχει επίσης ένα από τα χειρότερα προβλήματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας στον κόσμο.
Η ηλιακή ενέργεια πέρυσι παρήγαγε 177,5 terawatt-hours ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 2,5% του συνόλου.
Η έρευνα δείχνει ότι οι προσπάθειες καθαρού αέρα στην Κίνα έχουν δει μια «μικρή ανατροπή» της εξασθένισης μεταξύ του 2010 και του 2015.
Οι επιστήμονες, όμως λένε ότι έχει αρκετό δρόμο ακόμα. Η Κίνα, λένε χαρακτηριστικά, «είναι πολύ μακριά από την απόλυτη καθαρότητα και πολύ μακριά από την κατάσταση στη δεκαετία του 1960.»
Πηγή: https://ecozen.gr