Εν μέσω μιας μεγάλης μάχης για το ποια θα είναι η εξέλιξη των λιγνιτικών μονάδων στο λυκόφως της ζωής τους, η ΔΕΗ καλείται παράλληλα να λάβει αποφάσεις για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ προκειμένου να στηρίξει τη μελλοντική της παραγωγή.
Όπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός που εκπόνησε η McKinsey εκ μέρους της Επιχείρησης προβλέπει εγκαταστάσεις ΑΠΕ 2,5 γιγαβάτ ως το 2030 και 15πλασιασμό της τωρινής εγκατεστημένης ισχύος. Πληροφορίες της “Καθημερινής” θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να προσανατολίζεται σε απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία είχε συσταθεί το 1998 με στόχο να αναλάβει το κομμάτι των ΑΠΕ.
Η έμφαση της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν ήταν η δέουσα, με αποτέλεσμα η ΔΕΗΑΝ να διαθέτει σήμερα εγκαταστάσεις κάτω από 160 μεγαβάτ και μερίδιο αγοράς μόλις 2,9%. Το επιχειρησιακό της σχέδιο προβλέπει εγκαταστάσεις 500 μεγαβάτ ως το 2020 οι οποίες επιμερίζονται σε 300 μεγαβάτ αιολικών, 150 υδροηλεκτρικών, 30 βιομάζα και 20 γεωθερμία για μια συνολική επένδυση 300 εκατ. ευρώ.
Πλέον, η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται πως επέλεξε ως προτιμότερη λύση την απορρόφηση της ΔΕΗΑΝ, γεγονός που αν μη τι άλλο φανερώνει τη νέα στρατηγική της κατεύθυνση προς την πράσινη ενέργεια.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου, Μανώλης Παναγιωτάκης, δήλωσε στην Καθημερινή ότι “η προοπτική της συγχώνευσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη μητρική εταιρεία σηματοδοτεί πλήρη αναπροσανατολισμό της δραστηριότητας της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια. Είναι σοβαρό διαρυρωτικό μέτρο οου αποσκοπεί μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας, εμπειρίας και γενικά του δυναμικού της εοιχείρησης, στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου για 15πλασιασμό της ισχύος της ΔΕΗ στις ΑΠΕ μέχρι το 2030, και τιυ άμεσου επιχειρησιακού στόχου για 600 Μεγαβάτ ΑΠΕ μέχρι το 2022. Η σημερινή ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ είναι οι ΑΠΕ και οι ενεργειακές υπηρεσίες, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν η ανάπτυξη των μεγάλων έργων συμβατικής παραγωγής και των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με συνέπεια να συντελεστεί ένα πραγματικό θαύμα για τη χώρα.”
Πηγή: https://energypress.gr