fbpx

Γερμανία: Καλύτερες τιμές “πιάνουν” τα φωτοβολταϊκά από την αγορά, παρά από τις επιδοτούμενες ταρίφες

Γερμανία: Καλύτερες τιμές “πιάνουν” τα φωτοβολταϊκά από την αγορά, παρά από τις επιδοτούμενες ταρίφες

Μια ιστορική στιγμή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Γερμανία έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο, αφού η κρατική χρηματοδότηση για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μέχρι 10 MW  ήταν μηδενική, και αυτό όχι γιατί δεν υπήρχε προβλεπόμενη νομοθεσία αλλά γιατί η τιμές στην αγορά ήταν υψηλότερες από τις τιμές feed-in premium tariff, που παρέχονται σε αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Η τελική μέση τιμή στους κρατικούς διαγωνισμούς για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μέχρι 10MW στη Γερμανία έχει βρεθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τελευταία, αγγίζοντας τον Φεβρουάριο 2018  τα 0,0433 ευρώ ανά kWh, τη χαμηλότερη τιμή που έχει φτάσει ποτέ.

Την ίδια στιγμή, η τιμή της αγοράς για την ηλιακή ενέργεια έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018, με αποτέλεσμα να υπάρξουν project τα οποία ενώ είχαν επιλεγεί στους κρατικούς διαγωνισμούς, τελικά λειτούργησαν αποτελεσματικά χωρίς την εφαρμογή των κρατικών κινήτρων που προβλέπονται από τον γερμανικό ενεργειακό νόμο, EEG.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ηλιακό πάρκο που κατασκεύασε η Wattner, το οποίο είχε επιλεγεί τον Ιούνιο του 2017 σε διαγωνισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Η τιμή που είχε εξασφαλιστεί από τον διαγωνισμό ήταν 0,0542 ευρώ ανά kWh, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας στο συνέδριο της Γερμανικής Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Βερολίνο.

Τον Αύγουστο, ωστόσο, η τιμή της ηλιακής ενέργειας στην αγορά σημείωσε ετήσιο ρεκόρ, φτάνοντας τα 0,05595 ευρώ ανά kWh, τιμή που υπερέβαινε την καθορισμένη από το διαγωνισμό, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση από το κράτος να είναι μηδενική – περριτή για τους επενδυτές. Με άλλα λόγια, η επένδυση μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τα έσοδα πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε.

Όπως αναφέρει και το pv-magazine, o CEO της Γερμανικής Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΒΕ), Peter Röttgen δήλωσε ότι πρόκειται για ένα “ιστορικό σημείο καμπής”,  αφού “οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντάχθηκαν πλέον στην αγορά, ενώ στο εγχείρημα αυτό βοήθησε και ο ενεργειακός νόμος EEG”.

O Mario Nicolosi από την Connect Energy Economics τόνισε ότι το ύψος των προσφορών που υποβάλλονται στους διαγωνισμούς για Φ/Β και αιολικά δεν αντανακλούν απαραίτητα το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. “ Είναι ένας ανταγωνισμός για την ελάχιστη αποζημίωση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Με τον τρόπο αυτό οι διαχειριστές των μονάδων μπορούν να προστατευθούν από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, στόχος του μέτρου αυτού είναι η πλήρης ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά.

Μάλιστα, ως προς τον παραπάνω στόχο, αυτόν της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στην αγορά, στα θετικά μπορεί και πρέπει κανείς να προσμετρήσει το γεγονός ότι πια έχουμε έργα που είναι βιώσιμα χωρίς επιδοτήσεις, παρά μόνο με την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, πρέπει να είναι καθαρό ότι μιλάμε για τάση, κατεύθυνση και όχι για κάτι ολοκληρωμένο και δεδομένο, μιας και όπως σημειώνουν στελέχη και αναλυτές της αγοράς, πολυάριθμοι παράγοντες επιδρούν στην ανάπτυξη και εξέλιξης της αγοράς ΑΠΕ με θετικό ή και αρνητικό πρόσημο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν στην περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον Διευθυντή της BEΕ, μπορεί να είναι η τιμή των δικαιωμάτων CO2, η περαιτέρω διείσδυση τεχνολογιών αποθήκευσης, καθώς επίσης η διατήρηση ενός ελεγχόμενου συστήματος επιδοτήσεων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

“Η βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας έχει κάνει την δουλειά της τα τελευταία χρόνια με την μείωση του κόστους. Τώρα, είναι στην ευχέρεια των πολιτικών να υιοθετήσουν τα κατάλληλα μέτρα που θα προωθήσουν περαιτέρω τις ΑΠΕ όπως άλλωστε καταλήχθηκε στην συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού”, καταλήγει ο Rottgen.

Με άλλα λόγια, κοινός τόπος μεταξύ των εμπλεκομένων αποτελεί το γεγονός ότι το πλαίσιο επιδότησεις ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ πρέπει να διατηρηθεί προκείμενου να προσφέρει ασφάλεια στις εν λόγω επενδύσεις, ρυθμιζόμενο, όμως, από ένα αυστηρό πλαίσιο προς αποφυγήν υπερχρεώσεων του EEG και στρεβλών φαινομένων γενικά.

Πηγή: https://energypress.gr

Η εταιρεία

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 από το Μαυρίδη Γρηγόρη, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχος

Η εταιρεία θέλει να συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών εθνικών στόχων  εφαρμόζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά

Οι εγκαταστάσεις μας ξεπέρασαν κάθε άλλη εγκατάσταση πανελλαδικά* καθώς παρήγαγαν το 2017 έως και 16.500kWh ανά 10kW, δηλαδή 15% περισσότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Εστίας 2, Κοζάνη - M. Ψελλού 11, Θεσσαλονίκη - Τσιμισκή 6Α, Αλεξανδρούπολη Τηλέφωνο: +302312315301, +302461461301, +302551151301